Exceed Consulting: Το προφίλ, οι ανάγκες και οι συνήθειες του online καταναλωτή σούπερ μάρκετ
Το online grocery shopping γίνεται το «next normal» προφίλ καταναλωτή και στην ελληνική αγορά.
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023
Σύμφωνα με την έρευνα της Exceed Consulting για το grocery e-shopping που παρουσίασε ο Γιάννης Λαβδιώτης, Managing Director και Senior Partner της εταιρείας στο συνέδριο ECR Hellas 2023, όσοι ψωνίζουν μία φορά την εβδομάδα από σούπερ μάρκετ είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό όσοι δείχνουν για την ώρα να «ξεφεύγουν» από τον κανόνα των ενισχυμένων ηλεκτρονικών αγορών για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Αν και το ποσοστό των 17,1% που δηλώνουν ότι ψωνίζουν online μία φορά την εβδομάδα δεν είναι αμελητέο, το 43% όσων το πράττουν μέσα από φυσικό κατάστημα μέχρι στιγμής κερδίζει κατά κράτος. Το πιο σημαντικό κομμάτι της πίτας αγορών που φαίνεται να κερδίζει το e-grocery είναι την κατηγορία εκείνη των καταναλωτών που πραγματοποιούν ψώνια στο σούπερ μάρκετ σε μηνιαία βάση: Πρόκειται για το 26,3% του συνολικού καταναλωτικού κοινού.
Στο 10,9% βρίσκονται όσοι ψωνίζουν ανά δέκα ημέρες και στο 11% όσοι ψωνίζουν ανά δύο εβδομάδες. Ένα 4,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ψωνίζει διαδικτυακά από σούπερ μάρκετ κάθε δύο ή τρεις ημέρες και υπάρχει και ένα 0,9% που εξασκεί καθημερινά το e-grocery. Σύμφωνα με τον κ. Λαβδιώτη, «το online grocery και το φυσικό κατάστημα επηρεάζει το ένα το άλλο». Πρόκειται, άλλωστε, για το σύνολο της grocery αγοράς, άρα για συγκοινωνούντα δοχεία. Το «όπλο» του φυσικού καταστήματος φέρεται να είναι η ευκολία. «Το φυσικό κατάστημα επιζητά να προσελκύσει καινούριους καταναλωτές και να διατηρήσει τους ήδη υπάρχοντες μέσα από τη βελτίωση της εμπειρίας», σημείωσε ο κ. Λαβδιώτης.
Οι λόγοι επιλογής του online grocery και πιθανά σημεία διαφοροποίησης που αναδεικνύονται ανά αλυσίδα
Σύμφωνα με την έρευνα της Exceed Consulting, η επιλογή του online grocery αφορά κατά 68,8% εξοικονόμηση χρόνου, κατά 55,7% την ευκολία και κατά 34,4% την ευκολότερη σύγκριση τιμών. Η καλύτερη εξοικονόμηση χρόνου εμφανίζεται ακόμη πιο έντονα όταν η ηλεκτρονική αγορά συγκρίνεται με εκείνη στο φυσικό κατάστημα (74,9%), ακολουθούν οι πολλαπλοί (omnichannel) τρόποι παράδοσης (57,4%). Έπεται η παράδοση στο χώρο του καταναλωτή.
Ως προς τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ για online αγορές, ο πρώτος και κύριος λόγος είναι οι χαμηλές και καλύτερες τιμές (κατά 6,31%), οι προσφορές (κατά 6,25%), η δυνατότητα διαφορετικών μεθόδων πληρωμής (κατά 6,17%), η ποικιλία προϊόντων (6,05%) και η επάρκεια προϊόντων (6,01%). Αυτές οι σταθερές περικλείουν τα χαρακτηριστικά των «συμφερότερων αγορών. Ως προς τα σημεία όπου υπάρχει πρόσφορο πεδίο διαφοροποίησης ανά αλυσίδα σούπερ μάρκετ (points of differentiation), πρώτη «κόβει το νήμα» η δυνατότητα παράδοσης παραγγελίας τη στιγμή που την επιθυμεί ο καταναλωτής. Σύμφωνα με την έρευνα, πολύ ψηλά στους λόγους επιλογής αλυσίδας σούπερ μάρκετ για online αγορές στο μυαλό του καταναλωτή βρίσκεται και η επιλογή προγράμματος επιβράβευσης.
«Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις επιδόσεις, σε μεμονωμένες επιχειρησιακές πρωτοβουλίες ή σε άλλες, που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τρίτα μέρη», επεσήμανε ο κ. Λαβδιώτης.
Ο ρόλος των last mile platforms
Το 67% των ερωτηθέντων επιθυμεί και επιλέγει παράδοση από άνθρωπο του ίδιου του σούπερ μάρκετ όπου έγινε η παραγγελία, το 22% προτιμά παράδοση από συνεργαζόμενη εταιρεία (last mile platforms), δηλαδή Wolt Market ή e-food market, με το κριτήριο ότι αυτός ο τρόπος θα φέρει πιο γρήγορα τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στο σπίτι.
Κατά 7%, οι καταναλωτές προτιμούν να παραλάβουν οι ίδιοι από το κατάστημα τις ηλεκτρονικές παραγγελίες και κατά 5% να τις παραλάβουν από συνεργαζόμενα pick up points.
Κατά 29%, ενδιαφέρονται «απόλυτα» για την ταχύτητα διανομής και κατά 25,5% «πάρα πολύ», συναπαρτίζοντας πλειοψηφικό σύνολο του 54,5%. Το καταναλωτικό κοινό επιλέγει last mile πλατφόρμες για online grocery αγορές λιγότερο συχνά, κατά 47,6%, πολύ συχνά, κατά 36,3%, πάντοτε, κατά 5,8% και ποτέ, κατά 10,3%. Σε ό,τι αφορά τους λόγους επιλογής, κατά 45,84% πρόκειται για το γρηγορότερο χρόνο παράδοσης, κατά 44,18% για καλύτερες προσφορές, κατά 40,8% για ευκολότερη πρόσβαση, κατά 40,38% για καλύτερες τιμές, κατά 40,14% για ευκολότερη εύρεση προϊόντων, κατά 30,4% για καλύτερη σύγκριση τιμών.
Πηγή: Food Reporter #0974/2023-06-15