Ανησυχία για τα υψηλά 10ετίας – περαιτέρω προβλήματα από την ενεργειακή κρίση
Σε ολοένα και πιο... τσουχτερούς λογαριασμούς τροφίμων στα supermarkets, αναμένεται να οδηγήσει η άνοδος των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων σε υψηλό δεκαετίας, ενώ η ενεργειακή κρίση απειλεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021
“Οι αποτυχίες στη συγκομιδή, η μεγάλη ζήτηση και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, αύξησαν τον δείκτη τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) κατά 1/3 κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η τελευταία αύξηση, τον περασμένο μήνα, ήρθε, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές για σχεδόν όλα τα είδη τροφίμων, εντείνοντας τους πονοκεφάλους για τους καταναλωτές και τις κεντρικές τράπεζες”, ανέφερε η Megan Durisin, δημοσιογράφος του Bloomberg με εξειδίκευση σε θέματα γεωργίας και εμπορευμάτων.
Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ρεύματος εντείνουν το πρόβλημα, κλιμακώνοντας το κόστος της παραγωγής λιπασμάτων και της μεταφοράς αγαθών σε όλο τον κόσμο, ενώ η κατάσταση θυμίζει τις αυξήσεις των τιμών που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των επισιτιστικών κρίσεων το 2008 και το 2011. Επιπλέον, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το ενεργειακό ράλι θα μπορούσε επίσης, να οδηγήσει σε περαιτέρω εκτροπή των καλλιεργειών από τα τρόφιμα στην παραγωγή βιοκαυσίμων.
ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ 32,8%
Όπως ανακοίνωσε ο FAO νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων τροφίμων παγκοσμίως, διαμορφώθηκε στις 130,0 μονάδες κατά μέσο όρο τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που είχε βρεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2011, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των δημητριακών και των φυτικών ελαίων. Τον Αύγουστο, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 128,5 μονάδες. Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 32,8% τον Σεπτέμβριο.
ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ
DATA - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 ΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΙΜΩΝ |
|
Δημητριακά: | +2% |
Σιτάρι: | +4% |
Φυτικά Έλαια: | +1,7% |
Ζάχαρη: | +0,5% |
Οι παγκόσμιες τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν εν μέσω ανησυχιών για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Βραζιλία, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει, από την επιβράδυνση της ζήτησης και τις ευνοϊκές προοπτικές παραγωγής στην Ινδία και την Ταϊλάνδη. Όσον αφορά στην παραγωγή σιτηρών, ο FAO προέβλεψε παγκόσμια συγκομιδή - ρεκόρ 2,800 δισ. τόνων για το 2021, ελαφρώς αυξημένη από τα 2,788 δισ. που είχαν προβλεφθεί πριν από έναν μήνα.
ΚΑΚΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Σε μια πιο επισταμένη ματιά της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης σίτου, το Σύστημα Πληροφοριών για τις Αγροτικές Αγορές (AMIS) της ομάδας των G20 ανέφερε ότι, οι κακές καιρικές συνθήκες πλήττουν ιδιαίτερα τις καλλιέργειες σίτου αυτή τη σεζόν, σε πολλές βασικές χώρες παραγωγής, συνεπώς, δεν αποκλείεται τα παγκόσμια αποθέματα σίτου να πέσουν κάτω από τα αρχικά επίπεδα κατά την περίοδο 2021/2022. Με τις περισσότερες μειώσεις να συσσωρεύονται σε μεγάλες εξαγωγικές χώρες, τα σημάδια είναι ανησυχητικά, όσον αφορά στην ισχνότητα της προσφοράς στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνοντας την πιθανότητα για ακόμη υψηλότερες τιμές σίτου αυτήν τη σεζόν”.
DATA - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΙΤΟΥ | |
Καναδάς: | -38% |
Ρωσία: | -13% |
ΗΠΑ: | -7% |
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Το AMIS υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι η τρέχουσα στενότητα στον εφοδιασμού σίτου πρέπει να εκτιμηθεί υπό το φως σημαντικών και ταχέως μεταβαλλόμενων εξελίξεων στις αγορές ενέργειας και την εφοδιαστική αλυσίδα. Η χαλάρωση των περιορισμών, που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, είναι πιθανό να διατηρήσει σε τροχιά την οικονομική ανάκαμψη, αυξάνοντας τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, των λιπασμάτων. Επιπλέον, η συμφόρηση των λιμένων, όπως παρατηρείται στην Κίνα και στις ΗΠΑ, είναι επίσης, ανησυχητική, συμβάλλοντας στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι οποίες –μαζί με τα αυξημένα ναύλα– μπορεί να προσθέσουν μεγαλύτερη αστάθεια στις τιμές του σίτου και να αυξήσουν το κόστος εισαγωγής, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο βάρος για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
ΠΙΕΣΗ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Από την πλευρά του, ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Jesse Newman, ανέφερε ότι η κλιμάκωση του κόστους και οι προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού ασκούν πίεση στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τροφίμων, αυξάνοντας το κόστος των τροφίμων και εμποδίζοντας τη ροή βασικών προϊόντων στα ράφια της λιανικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού αυξάνονται σε μια περίοδο που οι καταναλωτές ξοδεύουν πολλά για τρόφιμα, σε supermarkets και εστιατόρια. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες σε επιχειρήσεις λιανικής ήταν 4% υψηλότερες τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, ενώ ανοδικά κινούνται φέτος και οι πωλήσεις εστιατορίων, καθώς μειώνονται οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας.
Ελευθερία Πιπεροπούλου
Πηγή: FnB Daily 1318/19-10-2021
Εικόνα: pixabay.com