Τέλος στην πλαστική σακούλα σε πάνω από 60 χώρες
Το περιβαλλοντικό τέλος στην Ελλάδα έφερε αρκετές αντιδράσεις, ειδικά από τους καταναλωτές στα σούπερ και μίνι μάρκετ, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας για την … κατάληξη των χρημάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται ότι σε «τροχιά» μείωσης της χρήσης των πλαστικών, φαίνεται να εισέρχεται η πλειοψηφία των χωρών του κόσμου.
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να κατανοεί το εύρος του προβλήματος και επεσήμανε ότι περισσότερες από 60 χώρες έχουν ήδη «υιοθετήσει» πολιτικές για τον περιορισμό της μόλυνσης από τα πλαστικά απορρίμματα. Μία από τις πιο πρόσφατες «προσθήκες» στη σχετική λίστα, ήταν και η Νέα Ζηλανδία, που πολύ πρόσφατα ανακοίνωσε τη σταδιακή απαγόρευση των πλαστικών σακουλών μίας χρήσης από την επόμενη χρονιά, κάνοντας και αυτή με τη σειρά της, ένα «σημαντικό βήμα» για τον περιορισμό της μόλυνσης από τα πλαστικά.
Την απόφαση χαιρέτησε τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η Greenpeace, με τον Οργανισμό να υπενθυμίζει ότι περίπου 5.000 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως και, όπως όλα τα πλαστικά προϊόντα, ένα πολύ μικρό ποσοστό τους ανακυκλώνεται. Στην έκθεση αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο ΟΗΕ αποκάλυψε ότι αν συνεχιστεί ο σημερινός τρόπος κατανάλωσης και οι ίδιες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν στις χωματερές και το περιβάλλον περίπου 12 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων.
Ο ΟΗΕ χαιρέτισε το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να κατανοεί το εύρος του προβλήματος και επεσήμανε ότι περισσότερες από 60 χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει πολιτικές για τον περιορισμό της μόλυνσης από τα πλαστικά απορρίμματα.