Σε νέα ιστορικά υψηλά ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων τον Φεβρουάριο
Αυξημένος κατά 3,9% ήταν ο παγκόσμιος, γενικός δείκτης τιμών τροφίμων (FAO Food Price Index) τον μήνα Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, καταγράφοντας για δεύτερο συνεχή μήνα νέο ιστορικό υψηλό.
Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022
Αυξημένος κατά 3,9% ήταν ο παγκόσμιος, γενικός δείκτης τιμών τροφίμων (FAO Food Price Index) τον μήνα Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, καταγράφοντας για δεύτερο συνεχή μήνα νέο ιστορικό υψηλό.
Ο γενικός δείκτης τιμών (FAO Food Price Index) διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις 140,7 μονάδες, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 εμφάνισε αύξηση της τάξης του 24,1%. Οι νέες αυξήσεις του Φεβρουαρίου οφείλονται κυρίως στις ανατιμήσεις που πέρασαν σε φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε 8,5% από τον Ιανουάριο καταγράφοντας νέο υψηλό, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για τα φοινικέλαια, τη σόγια και τα ηλιέλαια.
Γαλακτοκομικά: Χαμηλές προμήθειες γάλακτος σε Δυτική Ευρώπη και Ωκεανία.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη τιμών στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυτός ήταν κατά μέσο όρο 6,4% υψηλότερος τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και συνολικά 24,8% υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις με αποκορύφωμα τη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας, έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα στον τομέα των δημητριακών. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών των δημητριακών σημείωσε άνοδο 3%, ενώ σε ετήσιο επίπεδο η άνοδος φθάνει το 14,8%. Οι διεθνείς τιμές για το σιτάρι αυξήθηκαν κατά 2,1%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την νέα αβεβαιότητα που επικρατεί σε όλες τις χώρες του κόσμου, μεσούσης της Ρώσο - Ουκρανικής σύγκρουσης , σε ό,τι αφορά την προσφορά. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά τις εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία, δύο σημαντικούς εξαγωγείς σιταριού. Οι τιμές εξαγωγής σκληρού σίτου αυξήθηκαν επίσης κατά 4,7%.
Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 5,1% σε μηνιαία βάση, υποστηριζόμενες από έναν συνδυασμό συνεχιζόμενων ανησυχιών για την κατάσταση των καλλιεργειών στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, τις αυξανόμενες τιμές του σιταριού και την αβεβαιότητα σχετικά με τις εξαγωγές αραβοσίτου από την Ουκρανία, έναν σημαντικό εξαγωγέα.
Καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, τόσο οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών όσο και οι απόψεις των παραγόντων της ελληνικής αγοράς συγκλίνουν στην πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των τιμών, λόγω της μείωσης της προσφοράς, η οποία πιθανότατα να μετακυλίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό για την κατανάλωση και κυρίως σε κατηγορίες προϊόντων όπως ψωμί, αρτοσκευάσματα, δημητριακά και τα παράγωγα τους.
Ο δείκτης τιμών του κρέατος σημείωσε άνοδο 1,1% από τον Ιανουάριο και 15,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν επίσης, αντανακλώντας την αυξημένη εσωτερική ζήτηση και τις μειωμένες προμήθειες χοίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Αντίθετα, οι τιμές για το πρόβειο κρέας εξασθενούν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα λόγω των υψηλών εξαγώγιμων αποθεμάτων στην Ωκεανία.
Οι τιμές του κρέατος πουλερικών μειώθηκαν ελαφρά λόγω των μειωμένων εισαγωγών από την Κίνα και της χαμηλότερης εσωτερικής ζήτησης στη Βραζιλία.
Πηγή: Foodreporter #0688/2022-03-14